Landelijk Congres: Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

StudieArena, KansPlus het Kennisplein Gehandicaptensector organiseren op 21 januari 2013 een landelijk congres over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Bij hen komt dementie veel vaker voor dan normaal. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met het syndroom van Down. Van deze groep krijgt ongeveer een derde boven de 40 jaar dementie. Boven de 60 jaar loopt dit zelfs op tot 92%. Vaak is het moeilijk de diagnose te stellen. De eerste symptomen zijn moeilijk te herkennen. En als de diagnose eenmaal gesteld is, komen weer nieuwe vragen boven.

Wanneer

21 januari 2013

Waar

De Werelt in Lunteren

Voor wie

Iedereen die beroepshalve betrokken is bij dementerende mensen met een verstandelijke beperking.

Inhoud

We zoeken antwoord op vragen als:

  • Wat zijn de gevolgen voor de cliënt en zijn omgeving?
  • Hoe kun je daar als hulpverlener op inspringen?
  • Hoe reageer je op ander gedrag?
  • Hoe kun je de familie ondersteunen?
  • Hoe ga je om met ethische vraagstukken?

Aanpak

Anneke van der Plaats belicht de bijzonderheden van het brein van mensen met een verstandelijke beperking en dementie. Marijke Tonino gaat in op de fysieke gevolgen voor de cliënt. Peter Vos en Hilair Balsters vertellen over het intensieve samenwerkingsproces tussen arts, mantelzorger en cliënt. De deelnemers kunnen vervolgens hun eigen programma samenstellen door een keuze te maken uit 12 inspirerende sessies over de diagnosestelling, symptomen, pijn, omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag, begeleiding, ondersteuning, ethiek en de organisatie van het zorgproces. Tijdens de derde sessieronde gaan de deelnemers aan de hand van casuïstiek en het spel 'Weten, Vergeten en Begeleiden' in gesprek met verschillende disciplines begeleid door een mantelzorger.

Kosten

De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 330,- p.p. (excl. 21% btw). Indien u gelijktijdig één of meerdere collega(‘s) aanmeldt, hanteren wij een gereduceerd tarief. Elke extra deelnemer ontvangt een korting van € 50,- p.p.

Meer over het congres op de website van StudieArena.

Contactpersoon

foto

Hilair Balsters

Senior programmamedewerker kwaliteit en innovatie gehandicaptenzorg

(030) 789 23 82

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten