Nynke Heeringa: 'Van kwetsbaarheid geen misbruik maken door mensen met een beperking serieus te nemen'

Iedereen in onze samenleving loopt risico’s op het meemaken van grensoverschrijdend gedrag. Maar sommige mensen lopen veel meer risico’s dan andere. Bijvoorbeeld mensen met een beperking. Ik vind dat erg, want veiligheid is een primaire levensbehoefte. Ik wil meehelpen de risico’s op grensoverschrijdend gedrag zo klein mogelijk te maken. Door mensen met een beperking serieus te nemen, naar hen te luisteren en de zorg en dienstverlening te verbeteren.

Bezig met

Ik ben al een aantal jaren bezig met de veiligheid van mensen met een beperking. Ik werk aan preventie van seksueel misbruik en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag zoals uitsluiting, pesten, uitschelden, handtastelijkheden en diefstal. Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking serieus genomen worden. Vraag hen gewoon zelf of ze zich veilig voelen en wat ze meemaken. Heel vaak kunnen ze dat prima verwoorden, als je maar de juiste vragen stelt en dat in een veilige context doet. En het antwoord is regelmatig verrassend. Mensen met een beperking maken veel meer mee dan ouders en professionals weten. Vaak zijn het relatief kleine grensoverschrijdingen, soms hele ernstige. Die niet boven tafel komen als het niet gevraagd wordt.

Verdiensten

Ik ben er trots op dat zorgorganisaties nu meer aandacht hebben voor de veiligheid van mensen met een beperking. Veel vaker wordt hen zelf gevraagd wat ze meemaken. Vervolgens gaan organisaties aan de slag met concrete verbeteringen waardoor de veiligheid van mensen sterk verbeterd is.

Over de auteur

thumbnail

Nynke Heeringa

Senior programmamedewerker kwaliteit en innovatie gehandicaptenzorg

(030) 789 23 76

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten