Marjolein Herps: 'Je leven inrichten zoals je dat zelf wilt'

Introductie

Stel je voor dat je een verstandelijke beperking hebt en dat je niet kunt lezen. Je zit in een vergadering met allerlei belangrijke mensen die veel papieren voor zich hebben. In de vergadering worden afspraken gemaakt: over jouw leven! Is er dan sprake van een gelijkwaardige dialoog? Staat de cliënt, met zijn wensen en behoeften, dan werkelijk centraal?

Bezig met

Ondersteuningsplannen hebben mijn aandacht. Daar worden de afspraken gemaakt over de ondersteuning. Het is bij uitstek een instrument waarmee mensen met een beperking regie kunnen voeren over hun leven. Dat het echter niet zo eenvoudig is, blijkt uit het onderzoek dat ik doe. Mensen met een verstandelijke beperking worden niet altijd goed betrokken bij het maken van de afspraken over hun leven. Met cliënten en zorgorganisaties kijk ik naar dit probleem en samen zoeken we naar oplossingen. Dat is soms ingewikkeld maar wanneer je vertrekt vanuit het perspectief van de cliënt is er altijd wel een passende oplossing.

Verdiensten

Ik ben er trots op dat we in samenwerking met zorgorganisaties tot verbeteringen kunnen komen die de kwaliteit van bestaan van mensen verbetert. Zoals onze activiteiten rond het afbouwen van vrijheidsbeperkende maatregelen en rond het ondersteuningsplan. Ik ben er ook trots op dat we zowel aan empowerment van cliënten werken als aan het toerusten van professionals om anders naar het werk te kijken.

Over de auteur

thumbnail

Marjolein Herps

Programmamedewerker kwaliteit en innovatie gehandicaptenzorg

(030) 789 24 74

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten